Kruidenkriebels

jaartraining

Kruidenkriebels Jaartraining

Een heel jaar lang – door te beleven, leren over kruiden en jezelf.

Eerste jaar:

Een praktische training waarin je in 9 maanden 18 kruiden met hun vele toepassingen leert kennen in het ritme van de seizoenen, op een sfeervolle plek in de natuur.

Wat kun je verwachten?

Theorie:

 • Je leert de kruiden in de natuur herkennen (determinatie)
 • Welke werkzame stoffen het kruid bevat
 • Je leert de medicinale werking, dus hoe zet je veilig het kruid in bij dagelijkse klachten
 • We bespreken de signatuurleer van planten (hoe kun je aan het uiterlijk van een plant zien wat zijn geneeskrachtige en energetische werking is) en typologie ( planten hebben net zoals de mens een eigen karakter, door de plant een hand te geven ga je kennis maken
 • Iedere maand krijg je deze informatie uitgeprint mee naar huis, zodat je op het eind een uitgebreid naslagwerk hebt

Praktisch:                                                    

 • Je leert zelf geneeskrachtige middelen maken zoals een zalf, tinctuur en olie. Afgestemd op de kruiden van het seizoen. Aan het eind van de training heb jij je EHBO kit op orde
 • Je leert welke kruiden je kunt eten en hoe je er smakelijke en gezonde maaltijden mee maakt. Ik nodig om de beurt een cursist uit een gedeelte van de lunch te bereiden met de te behandelen kruiden. Dus zelf praktisch aan de slag
 • Leren door te doen! Ik hou van praktisch en stimuleer zeker om zelf ook thuis aan de slag te gaan. Zodat je je alle informatie ook echt eigen maakt!

Bewustwording: 

 •  In contact met de natuur vergroot je jouw zelfkennis
 • Onze voormoeders leerden de planten kennen vanuit hun intuïtie. En ik ben ervan overtuigd dat jij dat ook (nog) kunt. Onderzoeken en kiezen vanuit je gevoel, dit gaan we oefenen en toepassen
 • Je leert de seizoenen te volgen en te leven in het ritme van de natuur.  Ontluiken, bloeien, loslaten en stilstaan, zorgt dat je in balans en vitaal bent. Ook de winter van inkeer en rust is nodig om in de zomer te kunnen stralen!
 • Tijdens meditaties in de natuur ontmoet je de planten(ziel) en krijg je antwoorden op je vragen
 • Ontspannen bij de kruidenkriebelscaravan
 • In verbinding met de planten en elkaar
 • In diep respect voor Moeder Aarde

Aan het begin van het jaar kies je een kruid waarmee je het hele jaar aan de slag gaat: eten, geneeskracht, energetisch. Je volgt het kruid in zijn groei en ontwikkeling. De laatste les deel je deze ervaringen met de rest van de groep in een korte presentatie.

Je krijgt een uitgebreide hand out met de uitwerking van de kruiden, algemene praktische kennis en recepten.

De training zal veelal buiten plaatsvinden, direct in de natuur.
Ik bezit een grote stacaravan midden in de natuur met een educatieve kruidentuin. Een fijne plek om te zijn, waar je kunt leren, spelen en ontspannen.

Kortom een dag om te leren, te groeien en te genieten in een veilige, kleine groep (maximaal 7 personen)

Data eerste jaar: 
2024: vrijdag 16 februari, 15 maart, 12 april, 10 mei, 14 juni, 23 augustus, 13 september, 11 oktober, 15 november
           zondag 18 februari, 17 maart, 14 april, 12 mei, 16 juni, 25 augustus, 15 september, 13 oktober, 17 november

Tweede jaar
Een jaar waarin je zelf aan de slag gaat met de basiskennis. De theorie toe passen en je eigen maken.
Je leert de kruiden kennen door ze te onderzoeken aan de hand van signatuurleer of de inhoudsstoffen. 
17 nieuwe kruiden.

Ook verdiepende oefeningen met het thema van de te behandelen kruiden zullen dit jaar veel aan bod komen.
Jezelf spiegelen aan de natuur, antwoorden en inzichten verkrijgen.
Daarnaast ook weer ‘gewoon’ praktisch bezig zijn: zalfjes, tincturen en gerechten bereiden. 
En genieten van de fijne plek in de natuur.

Data tweede jaar:
2024: zondag 11 februari, 10 maart, 7 april, 5 mei, 9 juni, 7 juli, 8 september, 6 oktober, 3 november
           vrijdag 9 februari, 8 maart, 7 april, 3 mei,  7 juni, 5 juli, 6 september, 4 oktober, 1 novembe

Tijd: 10:00 uur- 16:30 uur.
Locatie: Mijn Kruidenkriebelcaravan op Camping de Karekiet Erichemsekade 8 Buren

Investering: €795,- per jaar. Dit is inclusief een uitgebreide informatie map, koffie/thee, lunch en vele kruidenproducten.


Bij annulering tot acht weken vóór de startdatum van de training wordt € 100,00 administratiekosten in rekening gebracht.
Bij annulering tussen acht en vier weken vóór de startdatum van de  training wordt 50% van het totaalbedrag in rekening gebracht.
Bij annulering vanaf vier weken vóór de startdatum van de training wordt het volledige totaalbedrag in rekening gebracht.

“Meteen toen ik erover las heb ik me opgegeven en ernaar uitgekeken. Al vanaf de eerste dag kijk je anders naar de natuur, een grasveld is ineens een veld vol met kruiden die je kunt gebruiken zoals: madeliefjes, paardenbloemen, rode klaver, kraailook, hondsdraf, brandnetel , duizendblad. 
Allemaal kruiden die me eerst niet opvielen, maar die ik nu eet en waar ik een zalf of tinctuur van maak. Of zelfs  een likeur!

Na elke lesdag zitten we voldaan in de auto, veel geleerd, gedaan, beleefd. Ik kijk uit naar volgend jaar! Dank je Marja voor het delen.”

Hetty

Jaartraining

“WOW WOW WOW I was soooo looking forward to this morning’s workshop and am soooo grateful for the experience. Some things you cannot explain. I fell in love with Marja van Haaren through her facebook and instagram pages. Little could I know she would reconnect me to where it all started for me: making my own natural products for healthcare, skincare and… the earth I am born. Food for my body, mind, energy and soul. Her enthousiasm and great knowledge felt like a warm blanket on my journey. Today we made an oil for our body, but not only… we did witchi stuff. Loooooved it. Felt like coming home.Looking forward to the next DIY workshop in 2 weeks. 

Feeling blessed. It’s like if all the experiences I had from age 15, finally come together … don’t ask me how nor what will come out of it. It’s an intuition. Keep you posted.”

Anette

Cursus 'Natuurlijk vrouw zijn'

“Ik heb de 3-daagse Winter EHBO gevolgd bij Marja. Ik heb enorm genoten van de gastvrijheid en veel geleerd over allerlei kruiden. Ik heb veel nieuwe planten leren kennen, waardoor ik buiten ineens veel meer zie dan voorheen en door Marja’s mooie verhalen is mijn verwondering voor de natuur ook gegroeid.”

Natalie

Workshop

“Afgelopen jaar heb ik de cursus 4 Seizoenen bij Marja gevolgd. Wat leer je daar veel. Het stimuleert enorm om in je eigen omgeving uit te kijken naar eetbare wilde planten. En ze dan thuis trakteren op een brandnetelsoep of mooi versierde salade. Of snel even een pesto maken. Want zo gaat dat daar in Buren. Maja is een goede lerares, die met haar enthousiasme voor de natuur ieder aansteekt om hier meer mee te doen. Ik loop al met haar mee vanaf het prille begin. Ik heb haar zien groeien, maar de fijne sfeer was er vanaf dag 1 en is onverminderd voortgezet. Dankjewel Marja voor al jouw leerzame lessen. Dit is ook echt leven van minima en consuminderen.”

Greetje

2018

“Vanochtend de workshop Madeliefjeszalf maken gedaan. Wat hebben we genoten. Bijzonder hoeveel rust deze ’terug naar de basis’-ochtend heeft gebracht. Een aanrader wat ons betreft. Voor zowel jong als oud! Dank Marja voor de leuke en leerzame ochtend…..en de fijne zalf en heerlijke recepten. Een prachtige ervaring waarbij we veel moois ontdekt hebben uit onze natuur.”

Annet

Workshop

“Een nieuwe wereld ging voor me open.
Eentje die altijd al vlak voor mijn voeten lag
Op de camping de Karekiet in Buren staat de kruidenkriebelcaravan van Marja. Het is een stukje wereld waarin alles positief vibreert en waar de bomen en planten je welkom heten.
De training begint rustig met een kopje koffie of thee en met door Marja zelfgemaakt lekkers. Dit lekkers heeft ook meteen iets te maken met het thema van die dag (zo hadden we bijvoorbeeld madeliefkoekjes, smeerwortelcake). Er wordt eerst een rondje gedaan waarbij iedereen de kans krijgt om te vertellen hoe ze in haar vel zit, of hoe ze aan de slag is gegaan met wat we de vorige keer behandeld hebben. Dan beginnen we met de training zelf. Elke trainingsdag bestaat uit het behandelen van twee kruiden, en dit doen we theoretisch en concreet. Eigenlijk zou ik het meer een ontmoeting met kruiden kunnen noemen. We leren welke gedeelten van dat kruid medicinaal gebruikt kunnen worden en op welke manier. Maar het gaat verder dan dat. We leren ook hoe elke plant, elke boom een eigen karakter heeft en hoe we aan hun uiterlijk (kleur, soort wortel, soort blad, …) de eigenschappen kunnen afleiden.
In het tweede gedeelte van de trainingsdag leren we hoe we met dat bepaalde kruid aan de slag kunnen gaan. Per dag wordt er één bewerkingsmanier behandeld. We maken zalf, tinctuur, olie, kruidendrankjes, smudge sticks. Meteen voel ik me een beetje heks.
Naast het medicinale gedeelte, ervaren we ook met welke kruiden we gewoon lekker kunnen koken. Ook dit wordt door Marja onmiddellijk in de praktijk omgezet en we maken samen lunch klaar met de op die dag behandelde kruiden. Een vast onderdeel hierbij is dat we zelf gaan oogsten. Marja toont ons dat we met het ‘onkruid’ waar we dagelijks onachtzaam aan voorbij lopen, heerlijke salades, pesto’s, sauzen, pannenkoekjes, en nog veel meer klaar kunnen maken. Ze neemt ons wantrouwen, onze aarzeling weg om gewoon iets te plukken en in de mond te stoppen.
Ik vind deze training een aanrader voor iedereen, omdat er voor iedereen wel wat tussen zit wat aanspreekt. De kruidenvrouw in mij komt tot leven, maar ook de kok, de spiritueel denker, de wetenschapper. Deze training is een echte eye-opener, brengt me weer in de natuur en maakt de wereld een stukje mooier en leefbaarder. En dit dus allemaal vlak voor mijn voeten.”

Inge

Jaartraining

Bedankt voor vandaag! Ik heb genoten van het proeven, leren kennen en mogen bereiden van alle kruiden samen met mijn zussen en moeder!””

Margreet

Privé workshop

“Dankjewel voor de inspirerende ‘gewoonzin’ ochtend. Niets moeten en natuurkracht snuiven. Blij dat ik ben aangehaakt op je heerlijke stekkie. Met lieve dames en jouw fijn gidswerk . Pas op de natuurplaats “

Willemien

Natuurlijk vrouw zijn 2022

“Wat een heerlijke ochtend! Mooie groep en jouw begeleiding was ook heel fijn! Je hielp echt focus erin houden en rustmomenten. Ben helemaal blij en opgeladen”

Esther

Cursus 'Natuurlijk vrouw zijn'

“Wat een SUPER dag! Voel me zo voldaan en energized in many ways. Dank!”

Lilian

Jaartraining