Kruidenkriebels

Wie ben ik

Ik ben Marja

En ik neem je heel graag mee de natuur in!!

Na de opleiding HBO-J heb ik enkele jaren in een Medisch kindertehuis gewerkt met kinderen tot 5 jaar. Heerlijk om met kleine kinderen te werken, maar ook emotioneel zwaar.

In 1990 gooide ik het roer om, nam ontslag, startte met de drogistenopleiding en kwam na een korte tijd werkzaam te zijn geweest in de horeca in dienst bij Erica Kruiderijen. Een winkel waar gedegen kruidenkennis werd gevraagd voor een goed advies.

Daarnaast begon ik  langzaam met kruidenwandelingen, eentje per maand.
Dat werden er steeds meer, er kwamen workshops bij en feesten in de natuur. En zelfs een Jaartraining.
Ik ging kruidenoplei
dingen volgen en Kruidenkriebels ontstond. 
Twee banen half doen. Dat voelde niet goed! Dus in november 2016 besloot ik Erica vaarwel te zeggen en eigen ondernemer te worden. Een grote stap.
En ik geniet er nog steeds enorm van!!

Om mensen mee de natuur in te nemen, zodat ze weer de verbinding maken met de planten en de bomen.
Ervaren wat de seizoenen met hen doen.
Wilde kruiden gaan plukken om er verrukkelijke gerechten mee te maken, een geneeskrachtige thee van te zetten of een zalf van te maken.
Te zien hoe ze ontspannen en persoonlijk ontwikkelen met de natuur als middel. 
Ik word er zo blij van!! Mijn hart gaat er van huppelen. 
Als een cursist mij vertelt “ik kan niet meer langs een berm lopen zonder te denken, kan ik dat eten?” of “je hebt een deur bij me geopend die heel lang dicht is geweest, jouw enthousiasme is besmettelijk !” dan kan mijn dag niet meer stuk.
Daar doe ik het voor: steeds meer mensen besmetten met de genoegens van de natuur. In een groep, want samen weten we nog veel meer. 

Sinds juni 2017 heb ik een geweldig fijne workshopplek. Een stacaravan uit de jaren ’70, ook zo ingericht, op een prachtige plek in de natuur. Met een educatieve kruidentuin en omringd door pruimen- en perenbomen. De buizerd zweeft in de lucht en de fazanten laten zich regelmatig horen.
Een plek om te spelen en te ontspannen.

  • Ik ben een¬†kruidenvakvrouw, los mijn dagelijkse klachten op met kruiden en eet uit de natuur.
    Ik neem je mee op pad de natuur in een laat je op een praktische doeltreffende manier ervaren wat de natuur voor jou kan betekenen. Op het gebied van voeding, geneeskracht, ontspanning en geluk
  • Ik hou van lokaal, dicht bij huis
  • Ik ben een meetrekker, ik kan anderen makkelijk¬†enthousiast¬†maken
  • Ik voel vanuit mijn buik wat er nodig is. Leef vanuit mijn hart
  • Ik hou van¬†gezelligheid¬†en samen.¬†Verbinden met de natuur en met elkaar

Want als raken verbinden wordt, volgt delen vanzelf!

Opleiding:
HBO-jeugdwelzijnswerk
Kruidenvakopleiding 2 jaar bij het Kruidenrijk te Haaren
De natuur als leraar!

 

“Meteen toen ik erover las heb ik me opgegeven en ernaar uitgekeken. Al vanaf de eerste dag kijk je anders naar de natuur, een grasveld is ineens een veld vol met kruiden die je kunt gebruiken zoals: madeliefjes, paardenbloemen, rode klaver, kraailook, hondsdraf, brandnetel , duizendblad.¬†
Allemaal kruiden die me eerst niet opvielen, maar die ik nu eet en waar ik een zalf of tinctuur van maak. Of zelfs  een likeur!

Na elke lesdag zitten we voldaan in de auto, veel geleerd, gedaan, beleefd. Ik kijk uit naar volgend jaar! Dank je Marja voor het delen.”

Hetty

Jaartraining

“WOW WOW WOW I was soooo looking forward to this morning’s workshop and am soooo grateful for the experience. Some things you cannot explain. I fell in love with¬†Marja van Haaren¬†through her facebook and instagram pages. Little could I know she would reconnect me to where it all started for me: making my own natural products for healthcare, skincare and… the earth I am born. Food for my body, mind, energy and soul. Her enthousiasm and great knowledge felt like a warm blanket on my journey. Today we made an oil for our body, but not only… we did witchi stuff. Loooooved it. Felt like coming home.Looking forward to the next DIY workshop in 2 weeks.¬†

Feeling blessed. It’s like if all the experiences I had from age 15, finally come together … don’t ask me how nor what will come out of it. It’s an intuition. Keep you posted.”

Anette

Cursus 'Natuurlijk vrouw zijn'

“Ik heb de 3-daagse Winter EHBO gevolgd bij Marja. Ik heb enorm genoten van de gastvrijheid en veel geleerd over allerlei kruiden. Ik heb veel nieuwe planten leren kennen, waardoor ik buiten ineens veel meer zie dan voorheen en door Marja’s mooie verhalen is mijn verwondering voor de natuur ook gegroeid.”

Natalie

Workshop

“Afgelopen jaar heb ik de cursus 4 Seizoenen bij Marja gevolgd. Wat leer je daar veel. Het stimuleert enorm om in je eigen omgeving uit te kijken naar eetbare wilde planten. En ze dan thuis trakteren op een brandnetelsoep of mooi versierde salade. Of snel even een pesto maken. Want zo gaat dat daar in Buren. Maja is een goede lerares, die met haar enthousiasme voor de natuur ieder aansteekt om hier meer mee te doen. Ik loop al met haar mee vanaf het prille begin. Ik heb haar zien groeien, maar de fijne sfeer was er vanaf dag 1 en is onverminderd voortgezet. Dankjewel Marja voor al jouw leerzame lessen. Dit is ook echt leven van minima en consuminderen.”

Greetje

2018

“Vanochtend de workshop Madeliefjeszalf maken gedaan. Wat hebben we genoten. Bijzonder hoeveel rust deze ’terug naar de basis’-ochtend heeft gebracht. Een aanrader wat ons betreft. Voor zowel jong als oud! Dank Marja voor de leuke en leerzame ochtend…..en de fijne zalf en heerlijke recepten. Een prachtige ervaring waarbij we veel moois ontdekt hebben uit onze natuur.”

Annet

Workshop

“Een nieuwe wereld ging voor me open.
Eentje die altijd al vlak voor mijn voeten lag
Op de camping de Karekiet in Buren staat de kruidenkriebelcaravan van Marja. Het is een stukje wereld waarin alles positief vibreert en waar de bomen en planten je welkom heten.
De training begint rustig met een kopje koffie of thee en met door Marja zelfgemaakt lekkers. Dit lekkers heeft ook meteen iets te maken met het thema van die dag (zo hadden we bijvoorbeeld madeliefkoekjes, smeerwortelcake). Er wordt eerst een rondje gedaan waarbij iedereen de kans krijgt om te vertellen hoe ze in haar vel zit, of hoe ze aan de slag is gegaan met wat we de vorige keer behandeld hebben. Dan beginnen we met de training zelf. Elke trainingsdag bestaat uit het behandelen van twee kruiden, en dit doen we theoretisch en concreet. Eigenlijk zou ik het meer een ontmoeting met kruiden kunnen noemen. We leren welke gedeelten van dat kruid medicinaal gebruikt kunnen worden en op welke manier. Maar het gaat verder dan dat. We leren ook hoe elke plant, elke boom een eigen karakter heeft en hoe we aan hun uiterlijk (kleur, soort wortel, soort blad, …) de eigenschappen kunnen afleiden.
In het tweede gedeelte van de trainingsdag leren we hoe we met dat bepaalde kruid aan de slag kunnen gaan. Per dag wordt er één bewerkingsmanier behandeld. We maken zalf, tinctuur, olie, kruidendrankjes, smudge sticks. Meteen voel ik me een beetje heks.
Naast het medicinale gedeelte, ervaren we ook met welke kruiden we gewoon lekker kunnen koken. Ook dit wordt door Marja onmiddellijk in de praktijk omgezet en we maken samen lunch klaar met de op die dag behandelde kruiden. Een vast onderdeel hierbij is dat we zelf gaan oogsten. Marja toont ons dat we met het ‚Äėonkruid‚Äô waar we dagelijks onachtzaam aan voorbij lopen, heerlijke salades, pesto‚Äôs, sauzen, pannenkoekjes, en nog veel meer klaar kunnen maken. Ze neemt ons wantrouwen, onze aarzeling weg om gewoon iets te plukken en in de mond te stoppen.
Ik vind deze training een aanrader voor iedereen, omdat er voor iedereen wel wat tussen zit wat aanspreekt. De kruidenvrouw in mij komt tot leven, maar ook de kok, de spiritueel denker, de wetenschapper. Deze training is een echte eye-opener, brengt me weer in de natuur en maakt de wereld een stukje mooier en leefbaarder. En dit dus allemaal vlak voor mijn voeten.”

Inge

Jaartraining

Bedankt voor vandaag! Ik heb genoten van het proeven, leren kennen en mogen bereiden van alle kruiden samen met mijn zussen en moeder!””

Margreet

Privé workshop

“Dankjewel voor de inspirerende ‘gewoonzin’ ochtend. Niets moeten en natuurkracht snuiven. Blij dat ik ben aangehaakt op je heerlijke stekkie. Met lieve dames en jouw fijn gidswerk . Pas op de natuurplaats “

Willemien

Natuurlijk vrouw zijn 2022

“Wat een heerlijke ochtend! Mooie groep en jouw begeleiding was ook heel fijn! Je hielp echt focus erin houden en rustmomenten. Ben helemaal blij en opgeladen”

Esther

Cursus 'Natuurlijk vrouw zijn'

“Wat een SUPER dag! Voel me zo voldaan en energized in many ways. Dank!”

Lilian

Jaartraining
“Wat heb ik genoten vandaag en wat voelde het als thuiskomen.
Je voelt als een warm, lief en open mens, levend in verbinding met de natuur en met eerbied en respect voor Moeder Aarde. Ik heb vandaag mogen ervaren dat je dat op een fijne manier op anderen over kan brengen, met zachte kracht. Voor mijn gevoel worden alle dimensies daarbij aangeraakt; spiritueel, fysiek, emotioneel en energetisch.
Ik wil dolgraag door je ge√Įnspireerd worden en van je leren. Ik meld me bij deze dan ook aan voor de jaartraining √®n voor de voorjaarscursus 2024.”

Alexandra

Ik ben z√≥ blij dat ik dit jaar volg op zindagūüė欆(zindag‚Ķ.echt Marja, hoe vloeit het uit je pen! Zo treffendūüėÜ)

Anja

Jaartraining

Anja